perjantai 4. helmikuuta 2011

Valikot

Tänään tutkimme, mitä kaikkea Sketchupin valikot pitävät sisällään. Valikoilla tarkoitetaan siis ohjelmaikkunan yläreunassa olevia painikkeita joita ovat mm. File, Edit jne.



Otetaan katsaus ensimmäiseen valikkoon, joka on siis File. Edellisessä harjoituksessa tallensimme mallintamamme talon, jolloin jouduimme käyttämään File-valikkoa. Kuten hyvin monissa muissakin ohjelmissa, File-valikon kautta onnistuu siis tiedostojen tallentaminen ja avaaminen. Myös tulostaminen tapahtuu Filen kautta. Tulostamisasetuksiin palaamme kuitenkin vasta joskus myöhemmin. Sketchupissa File-valikosta löytyy myös mm. pääsy Google 3d Warehouseen. Tämäkin asia tullaan käsittelemään tarkemmin tulevissa merkinnöissä.

Edit-valikosta löytyvät monista ohjelmista tuttuun tapaan kopioiminen (Copy) ja liittäminen (Paste). Lisäksi Sketchupin Edit-valikossa on monia sekalaisia toimintoja, esimerkiksi peruutus (Undo), jota olemme aikaisemmissa merkinnöissä jo käyttäneet näppäinyhdistelmällä Ctrl+Z, ja niin helpointa tehdä jatkossakin. Muistutan edelleen, että kyseisellä näppäinyhdistelmällä onnistuu kaikkien Sketchupissa tekemiesi toimintojen peruuttaminen. Peruutustoiminnon alla on toiminnon palauttaminen (Redo), jota voidaan käyttää jos olemme peruuttaneet jonkin toiminnon, mutta haluammekin sen takaisin. Lisäksi valikossa on Delete Guides -komento, jota olemmekin jo käyttäneet. Sillä siis poistetaan apuviivat. Select All -komennolla voidaan valita koko malline. Editistä löytyy myös piilottamistyökalu (Hide), jota tulemme jossain vaiheessa käyttämään. Komponentin- ja ryhmäntekotyökaluja ei yleensä käytetä Edit-valikosta, vaan muuta kautta. Ainakin komponentit tullaan käymään läpi ihan lähitulevaisuudessa.

View-valikon ensimmäisestä alavalikosta Toolbarsista löytyy erilaisia työkalupalkkeja. Siellä ovat niin perustyökalupalkit, kuin perustyökaluihin kuulumattomat erikoistyökalutkin. Tässä vaiheessa pyytäisin sinua tekemään erään ohjelman käyttöön liittyvän muutoksen. Tähän asti olemme käyttäneet aloittelijan suppeampaa työkalupalkkia, mutta nyt voisimme siirtyä laajemman työkalupalkin käyttöön. Avaa Edit-valikko ja Toolbars-alavalikko. Klikkaa Large Tool Set -valintaa. Ohjelmaikkunan vasempaan laitaan ilmestyy laajempi työkalupalkki, josta löytyvät paitsi suppeamman palkin perustyökalut, myös joukko uusia. Koska emme tarvitse enää suppeaa työkalupalkkia, voimme ottaa sen pois näkyvistä. Avaa uudelleen Edit-valikko sekä Toolbars-alavalikko ja klikkaa Getting Started -valintaa. Suppea työkalupalkki häviää näkyvistä. Ohjelmaikkunan tulisi nyt näyttää tältä:

















Otetaan käyttöön vielä pari erikoistyökalupalkkia. Avaa jälleen sama alavalikko ja klikkaa Styles-valintaa. Näkyviin ilmestyy Styles-työkalupalkki.



Työkalupalkki on irrallinen, eli ottamalla kiinni sen yläreunasta voit siirtää sen haluamaasi paikkaan. Helpointa kuitenkin on, jos kiinnitämme sen ohjelmaikkunan yläreunaan. Kun siirrät työkalupalkkia, näet paksun viivan joka osoittaa palkin kokoa. Kun vedät palkin ikkunassa yläreunaan, viiva muuttuu ohueksi. Vapauta tällöin hiiri. Palkki kiinnittyy ohjelmaikkunaan.

Katsotaan sitten, miten kyseinen palkki toimii. Piirrä suorakulmio ja nosta sitten työntö/vetotyökalulla hieman.















Klikkaa sitten Styles-palkin vasemmanpuoleisinta painiketta, X-rayta. Laatikon pinnat muuttuvat läpinäkyviksi. Tämä on helppo keino katsoa, mitä kappaleiden sisällä on.
















Kytke sitten X-ray pois samasta painikkeesta, ja kokeile toista, Back Edges-toimintoa. Tämä toiminto näyttää kappaleiden taakse jäävät viivat katkoviivoilla. Voit kytkeä toiminnon pois päältä.
















Kokeile sitten seuraavaa, Wireframe-toimintoa. Se hävittää pinnat näkyvistä kokonaan. Tällöin voit työskennellä pelkkien viivojen kanssa.

















Seuraava toiminto, Hidden Line, ei hävitä taustoja näkyvistä, vaan muuttaa ne taustan värisiksi. Viimeiset kolme vaihtoehtoa liittyvät väreihin ja tekstuureihin, joiden käyttöä emme ole vielä opetelleet, joten jätetään ne tässä käsittelemättä. Voit kuitenkin lopuksi ottaa käyttöön kuudennen, Shaded With Textures -vaihtoehdon, joka palauttaa kappaleen taas entiselleen.

Toinen erikoistyökalupalkki, jonka otamme tässä vaiheessa käyttöön, on Views. Se löytyy myös samasta alavalikosta.







Myös Views on irrallinen lisätyökalupalkki, mutta kiinnitä sekin samalla tavalla ikkunan yläreunaan Styles-palkin viereen. Views-valikko sisältää kuusi pikanäkymää, joita voit kokeilla klikkailemalla kuvakkeita. Kuten huomaat, Views-valikon avulla saat siirrettyä kuvan nopeasti niin, että saat kuvaa suoraan kappaleen edestä, takaa, päältä ja niin edelleen.

Muihin Edit-valikon työkalupalkkeihin tutustumme sitä mukaa kun opettelemme niitä käyttämään.

Seuraava valikko on nimeltään Camera. Sieltä löytyvät katselukuvan säätämiseen tarvittavat työkalut. Kyseinen valikko on suhteellisen harvoin tarvittu, sillä lähes kaikki sen toiminnoista löytyvät myös Edit-valikon työkalupalkeista. Mainitsemisen arvoinen on kuitenkin Previous-valinta, jolla onnistuu siirtyminen edelliseen kuvakulmaan.

Draw- ja Tools-valikoista löytyy samoja työkaluja kuin laajasta työkalupalkista ja Edit-valikon lisätyökalupalkeista. Kyseisiä valikoita ei tarvita siis käytännössä koskaan.

Window-valikkoa sen sijaan tarvitaan melko usein. Window-valikosta avataan erilaisia valintaikkunoita joiden avulla malleihin voidaan tehdä erilaisia säädöksiä. Omia ikkunoita löytyy muun muassa materiaaleille, komponenteille, tasoille ja varjoille. Näitä kaikkia tullaan jossain vaiheessa käsittelemään tässä blogissa.

Jäljellä on enää Help-valikko, josta löytyy vain lähinnä linkkejä Sketchupin (englanninkieliselle) viralliselle ohjesivustolle. Ohjelman käytön kannalta siitä ei ole hyötyä.

Mallintamisen kannalta oleellisimmat valikot ovat siis Edit ja Window, ja niitä tullaan tämänkin blogin ohjeissa availemaan usein. Kuten olen tässä kirjoituksessa useampaankin otteeseen maininnut, valikkojen toimintoja käydään läpi sitä mukaa kun niitä tämän blogin ohjeissa tarvitaan. Ei siis todellakaan ole tarkoitus oppia kaikkia valikkoja ulkoa tältä istumalta. On kuitenkin hyvä tietää jo vähän etukäteen, mitä mikäkin valikko pitää sisällään.

Lopuksi vielä varsinaiseen aiheeseen liittymätön huomautus. Alan seuraavista merkinnöistä lähtien siirtyä käyttämään työkaluista ja muista komennoista niiden englanninkielisiä nimiä. Tämä siksi, että jos luet ohjeita myös englanninkielisiltä sivustoilta, termit olisivat yhteneväiset. Nimitykset jäävät kyllä hyvin helposti mieleen, mutta mitenkään erityisesti niitä ei ole tarpeen opiskella. Kun nimittäin viet hiiren esimerkiksi jonkin työkalukuvakkeen päälle, ohjelma näyttää sen nimen.

Seuraavassa merkinnässä jatketaan perustyökalujen parissa, vuorossa on tarkempi perehtyminen valintatyökaluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti