sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Katto

Tässä merkinnässä käytämme aiemmin mallintamaamme harjoitustaloa, johon lisäämme nyt katon. Ohjeet talon mallintamiseen löytyvät täältä. Avaa siis talo Sketchupiin.

Ota sellainen näkymä, josta näet talon edustan suoraan. Helpoiten se onnistuu Views-työkalupalkin kolmatta kuvaketta, Frontia, klikkaamalla. Työkalupalkit on käsitelty täällä.
















Ota sitten käyttöön offset. Piirrä päätykolmiosta vastine, joka ulottuu 15 senttiä kolmion ulkopuolelle.















Sitten seuraa projektin haastavin osuus (mutta ei sekään vaikea ole). Ota käyttöön kynä, ja jatka päätykolmion reunaa kuvan mukaisesti vastineen viivan suuntaisesti vastineen alareunaan saakka. Kun piirrät vastineen viivan suuntaisesti, ohjeviiva piirtäessäsi on vaaleanpunainen.
















Toista sitten sama toiselle puolelle.












Sitten voit pyyhekumia käyttäen poistaa nuolilla merkityt viivat.



Katto alkaa jo hahmottua. Vielä täytyy kuitenkin muotoilla vähän. Piirrä kuvaan nuolilla merkittyihin kohtiin viivat, jotka ovat 90 asteen kulmassa pitkiin viivoihin nähden (viiva jälleen vaaleanpunainen).

Kuvassa katon toinen pää viivan piirtämisen jälkeen.









Poista sitten pyyhekumilla nuolilla merkityt viivat molemmista päistä.












Käännä kuvakulmaa sitten niin, että näet rakennuksen takapuolen yläviistosta.


















Ota käyttöön push/pull ja vedä katto takaseinän tasolle (klikkaa kattoa, vie hiiri takaseinään ja klikkaa).




















Rakennuksen pitäisi nyt näyttää tältä. Voit poistaa kuvan merkityn viivan. Vedetään kattoa vielä vähän yli seinästä. Ota push/pull ja vedä kattoa 30 senttiä.













Jos katsot nyt rakennusta alaviistosta, huomaat, että räystäiden alle on ilmestynyt ylimääräiset viivat (merkitty kuvaan). Voit poistaa ne pyyhekumilla. Toistetaan sitten sama toiselle puolelle. Käännä kuva niin, että näet rakennuksen etupuolen ja kaksoisklikkaa katon reunaa. Katto pitenee automaattisesti saman verran kuin toisella puolella.










Samoihin kohtiin on taas ilmestynyt ylimääräiset viivat. Kun pyyhit ne pois pyyhekumilla, räystäät ovat valmiit. Tallenna jälleen työ jotta voimme käyttää sitä tulevissakin harjoituksissa.

Jos sinulle jäi jotain kysyttävää, älä epäröi kommentoida. Yritän vastata parhaan taitoni mukaan. Seuraavassa merkinnässä käsittelemme todennäköisesti tasoja ja ryhmiä.

1 kommentti: