lauantai 12. helmikuuta 2011

Tasot (Layers)

Tasot ovat vielä yksi keino mallineen pitämiseen järjestelmällisenä. Pääasiassa niitä käytetään kappaleiden piilottamiseen. Esimerkiksi laajan mallineen tekeminen on huomattavasti helpompaa, jos näkyvissä mallineesta vain se osa, jota kulloinkin on työstämässä.

Myös monissa muissa ohjelmissa, kuten kuvankäsittelyohjelmissa käytetään tasoja. Sketchupin tasot kuitenkin eroavat jonkin verran kuvankäsittelyohjelmien vastaavista. Suurin ero on, että vaikka Sketchupissa taso olisi piilotettuna, siihen voidaan silti vaikuttaa muiden tasojen kautta. Siksi on tärkeää tietää muutama seikka ennen kuin aloittaa tasojen käytön. Ensimmäinen on se, että kun piirrät uusia kappaleita, piirrä ne aina ns. tyhjään tasoon eli Layer0:aan ja siirrä vasta valmis kappale toiseen tasoon. Toinen on, että ennen kuin siirrät kappaleen toiseen tasoon, tee siitä aina joko ryhmä tai komponentti. Nämä siksi, että kappaleet pysyisivät samanlaisina eivätkä venyisi ja muuttuisi sen mukaan, miten muuttelet muita tasoja.

Katsotaan sitten Layers-valintaikkunaa, joka sisältää käytössä olevat tasot. Se avautuu Window-valikosta.

















Aluksi ikkunassa näkyy vain Layer0, joka on aina avoinna, kun ohjelma avataan. Plus-painikkeesta voit tehdä lisää tasoja. Kokeile tehdä vaikkapa kolme uutta tasoa. Paina siis plus-painiketta kolme kertaa. Saat tasot Layer1, Layer2 ja Layer3. Kun kaksoisklikkaat tasoa, voit vaihtaa sen nimeä. Vaihda Layer1:n nimeksi "lattia", Layer2:n "seinät" ja Layer3:n "katto". Layer0 jätetään tyhjäksi tasoksi, johon uudet kappaleet mallinnetaan. Se täytyy siis aina olla valittuna, eli sen nimen edessä olevassa ympyrässä on musta pallo.

Jätä Layers-ikkuna avoimeksi. Voit toki siirtää sen haluamaasi kohtaan ikkunassa. Valintaikkunan voi myös pienentää klikkaamalla sen yläpalkkia. Samalla tavalla sen voi taas avata suuremmaksi. Nyt voisimme mallintaa yksinkertaisen talon tasoja käyttäen. Piirretään ensin lattia.

Lattia voi olla ihan tavallinen suorakulmio, kooltaan vaikkapa 5x8 metriä. Tehdään siitä heti ryhmä.















Nyt kun lattia on ryhmä, voimme siirtää sen lattia-tasoon. Se ei onnistu suoraan tasoikkunan kautta, vaan joudumme avaamaan rinnalle toisen valintaikkunan Entity Infon. Myös se avautuu Window-ikkunan kautta. Tarkista, että lattiaryhmä on valittuna. Silloin Entity Infon pitäisi näyttää tältä:













Nyt voimme siirtää ryhmän oikeaan tasoon. Avaa Layer-pudotusvalikko ja valitse sieltä oikea ryhmä, lattia. Nyt ryhmä on liitetty kyseiseen tasoon. Name-kenttään voit kirjoittaa ryhmällesi nimen, "lattia". Siitä se päivittyy suoraan myös Outlineriin. Layers-ikkunassa jokaisella tasolla on ruksi Visible-otsikon alla. Visiblen avulla säädellään tasojen näkyvyyttä. Kokeile ottaa ruksi pois lattia-tason kohdalta. Huomaat, että lattia katoaa. Kun klikkaat ruksin takaisin, lattia ilmestyy taas näkyviin. Tällä tavoin voidaan säädellä tasojen näkyvyyttä.

Seuraavaksi teemme seinät. Emme kuitenkaan voi käyttää tavalliseen tapaan push/pullia, koska se edellyttäisi, että avaisimme lattia-ryhmän muokkaustilan. Tällöin seinät tulisivat osaksi lattia-ryhmää ja -tasoa. Haluamme kuitenkin seinät omaan ryhmäänsä ja tasoonsa. Siksi joudumme käyttämään vaihtoehtoista tapaa.

Lattia-ryhmän ei tarvitse enää olla valittuna. Piirrä kynällä lattian jostain kulmasta, ylöspäin (sinisen akselin suuntaisesti) kaksi metriä korkea viiva. Jos olet piirtänyt lattian origoon kiinni, piirtäminen on ehkä helpoin aloittaa sieltä. Piirrä sitten joko vihreän tai punaisen akselin suuntaisesti toinen viiva, joka on yhtä pitkä kuin lattia (viisi tai kahdeksan metriä).













Piirrä sitten alaspäin viiva toiseen kulmaan kiinni. Kuten huomaat, pintaa ei muodostu, sillä lattia ei kuulu samaan ryhmään viivojen kanssa. Siksipä joudumme piirtämään vielä neljännen viivan takaisin lähtöpisteeseen.















Nyt pääsemme käyttämään push/pullia. Vedä seinä lattian toisen reunan tasolle (klikkaa, vie osoitin lattian toiseen reunaan ja klikkaa).















Käännä nyt kuva niin, että näet lattian alapuolen.


















Piilota nyt lattiataso. Näyttäisi siltä, kuin mitään ei olisi tapahtunut. Lattiataso kyllä poistui näkyvistä, mutta koska push/pull-työkalun käyttö synnyttää aina laatikon, lattiaan on muodostunut ylimääräinen pinta. Valitse pinta select-työkalulla ja poista se. Nyt lattia ihan oikeasti katoaa.

















Ennen kuin palautamme lattian taas näkyviin, teemme seinistä ryhmän ja liitämme sen seinät-tasoon. Kolmoisklikkaa seiniä jolloin ne tulevat kokonaan valituiksi. Tee seinistä ryhmä, ja liitä se Entity Infon avulla seinät-tasoon. Laita ryhmän nimeksi "seinät". Nyt voit palauttaa lattian taas näkyviin.

Sitten teemme vielä katon. Piirrä seinän yläreunan keskikohdasta ylöspäin 1,5 metriä pitkä viiva. Piirrä toinen viiva seinän toiseen kulmaan.

















Pintaa ei taaskaan muodostu edellä mainitusta syystä joten joudumme vetämään viivan vielä seinän yläreunaa pitkin pystyviivan päähän. Sitten voit piirtää päätykolmion toisen puolen samalla tavalla ja poistaa pystyviivan. Käännä sitten kuvaa ja vedä katto push/pullilla takaseinään asti.


















Poista sitten näkyvistä sekä lattia- että seinätaso.
















Kun olet tehnyt katosta ryhmän ja liittänyt sen kattotasoon, olet valmis. Kokeile vielä piilottaa eri tasoja ja tuoda niitä taas näkyviin, jotta harjaannut käyttämään kyseistä ominaisuutta.

Jos sinulle joskus tulee epäselvyyttä siitä, mikä osa mallineestasi kuuluu mihinkiin tasoon, voit tarkistaa sen värikoodien avulla. Kuten varmaan olet jo huomannut, Layers-valintaikkunassa jokaisella tasolla on oma värinsä. Klikkaamalla valintaikkunan oikeassa yläkulmassa olevaa nuolta ja valitsemalla Color by layer -valinnan voit värittää kuhunkin tasoon kuuluvat kappaleet näillä väreillä.
















Näin saat helposti tietää ryhmät, joihin kappaleet kuuluvat. Voit poistaa tarkistusvärit käytöstä samasta kohdasta, josta kytkit ne päälle.

Tämän merkinnän taloesimerkki ei ollut erityisen hyvä siinä mielessä, että taloa mallinettaessa kiinteästi toisiinsa liittyviä osia kuten lattiaa ja seiniä ei yleensä laiteta eri tasoille. Sen sijaan esimerkiksi talon huonekalut voisivat olla eri tasolla kuin muu talo. Talo on kuitenkin tässä vaiheessa ainoa asia, jonka mallintamista olemme harjoitelleet, joten päätin siksi käyttää taloa esimerkkinä. Jatkossa emme käytä talon eri osien näkyvyyden säätämiseen tasoja vaan Outlineria, josta eri ryhmiä ja komponentteja voidaan myös piilottaa ja palauttaa näkyviin.

Emme tällä kertaa tee talosta tämän hienompaa. Kun olemme saaneet perustyökalut ja värit sekä tekstuurit käsiteltyä, siirrymme opettelemaan talon mallintamisen tekniikoita, joissa myös tasoja tullaan tarvitsemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti