perjantai 18. helmikuuta 2011

Perustyökalut, osa kahdeksan: Scale

Vuorossa on tällä erää viimeinen perustyökalu, joka on Scale. Työkalua käytetään elementtien koon muuttamiseen, ja siinä samalla myös kappaleiden muotoon voidaan vaikuttaa. Scale-ominaisuuteen olet jo ehkä törmännyt esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmien yhteydessä, jos olet liittänyt tekstiin kuvan. Kuvan liittämisen jälkeen sen ympärille on ilmestynyt niin sanotut säätökahvat joista voidaan muuttaa kuvan kokoa: kuvan korkeuden ja leveyden säätämiseen on omat kahvansa sekä lisäksi kahvat, joista voidaan säätää sekä korkeutta että levveyttä. Sama periaate on myös Sketchupin scale-työkalussa, jonka avulla kolmiulotteiseen kappaleeseen saadaan säätökahvat. Kun kaksiulotteisia kuvia käsittelevissä ohjelmissa säätökahvoja ilmestyy kuvan ympärille yhdeksän, Sketchupissa yksi ylimääräinen ulottuvuus kolminkertaistaa kahvojen määrän, niitä on siis 18.

Scale-työkalua käytetään siis kappaleiden tai niiden osien koon muuttamiseen. Jos muutetaan vain osaa kappaleesta, tullaan samalla muuttaneeksi kappaleen muotoa. Aluksi kuitenkin tutkimme, miten scalella onnistuu koko kappaleen koon muuttaminen. Mallinnetaan sitä varten kuutio, jonka kaikki sivut ovat yhden metrin mittaisia.



















Koska haluamme muuttaa koko kappaleen kokoa, tulee kappale valita kokonaan selectillä. Tämän jälkeen klikkaamme scale-työkalun kuvaketta, jolloin kappaleen ympärille ilmestyvät säätökahvat.





















Kahvoja on siis yhteensä 18, ja ne muodostavat pareja siten, että jokaisella kahvalla on oma parinsa kappaleen vastakkaisella puolella. Kun viet hiiren osoittimen jonkin kahvan päälle, se muuttuu punaiseksi samoin kuin kyseisen kahvan pari, ja niiden välille ilmestyy punainen katkoviiva.

Jos haluat muuttaa kappaleen kaikkia pituuksia samassa suhteessa, toisin sanoen haluat säilyttää kappaleen saman muotoisena, ja haluat muuttaa vain kokoa, käytä kulmissa olevia säätökahvoja.




















Kulmien säätökahvat muuttavat siis kaikkia pituuksia samassa suhteessa. Mitä kahvaa sitten kannattaa käyttää. Se riippuu siitä, minkä osan kappaleesta haluat pysyvän paikallaan. Käyttämäsi kahvan pari nimittäin pysyy aina paikallaan, ja kahva jota käytät liikkuu haluamaasi suuntaan. Tässä tapauksessa jos siis haluaisit, että kappaleen alakulma pysyy origossa, kannattaisi käyttää kuvassa oikeassa yläkulmassa olevaa punaista kahvaa.

Kun olet päättänyt, mitä kahvaa haluat käyttää, klikkaa sitä jolloin muut kahvat häviävät näkyvistä ja voit aloittaa koon säätämisen. Kun viet kahvaa hiirellä kauemmaksi sen parista, kappale suurenee, kun lähemmäksi, se pienenee. Oikean alakulman laatikossa näkyy suhdeluku, jolla kappaleen mittoja pienennetään tai suurennetaan. Jos laatikossa näkyy siis vaikkapa luku 0,90, ovat kappaleen kaikki mitat pienentyneet kymmenen prosenttia alkuperäisestä. Jos siinä näkyy 2,00, mitat ovat kaksinkertaistuneet. Kun kappaleen koko on sopiva, klikkaa hiirellä toisen kerran. Nyt voit vielä halutessasi korjata kappaleen kokoa syöttämällä haluamasi suhdeluvun näppäimistöllä ja painamalla enter. Muistathan, että kaikki toimet, mitä Sketchupissa teet, voit aina peruuttaa näppäinyhdistelmällä Ctrl+Z.

Kokeile tehdä kappaleesta vaikkapa 0,75-kertainen alkuperäiseen nähden.





















Jos et halua säätää kappaleen kaikkia mittoja, vaan esimerkiksi pelkästään korkeutta tai leveyttä, se onnistuu muita säätökahvoja käyttämällä. Kun viet hiiren osoittimen jonkin säätökahvan päälle, kahvaa ja sen paria yhdistävä punainen katkoviiva näyttää missä suunnassa kyseinen kahva säätää kappaleen mittoja. Esimerkiksi kappaleen päällä ja alla olevat kahvat säätävät sinisen akselin suuntaisia mittoja, eli korkeutta. Kappaleen kyljissä olevat kahvat toimivat vastaavasti. Kun kappale on laatikko, sama onnistuisi tietysti push/pullillakin. Muokataan siksi kappaletta siten, että jos haluamme säätää sen korkeutta, tarvitsemme välttämättä scalea.

Piirrä kappaleen päälle uloke, jonka yläpintaa siirrät movella hieman sivuun siten, että ulokkeesta tulee vino.





















Jos nyt haluamme tehdä koko kappaleesta matalamman siten, että mittojen oikea suhde säilyy tarvitsemme scalea. Valitse siis koko kappale ja ota scale käyttöön.





















Ota kiinni ylhäällä keskellä olevasta säätökahvasta ja siirrä sitä alaspäin niin, että kappale mataloituu.





















Kokeile myös kappaleen muilla sivuilla olevia valintakahvoja, joilla voit muutta kappaleen kokoa punaisen ja vihreän akselin suunnassa.

Keltaisen kehikon reunoilla olevien kahvojen avulla voidaan muuttaa yhtä aikaa kappaleen mittoja kahden eri akselin suuntaisesti. Toinen akseleista on aina sininen akseli, toinen on joko vihreä tai keltainen riippuen siitä, mikä kahvapari on käytössä.

Tämä kahvapari vaikuttaa siniseen ja vihreään akseliin.















Scale-kehikko saadaan pois kappaleen ympäriltä ottamalla käyttöön jokin toinen työkalu.
Nyt katsomme, miten kappaletta voidaan muokata scalen avulla valitsemalla vain tietty osa kappaleesta. Erilaisia tapoja muokata kappaletta on lukemattomia, ja siksi käymmekin tässä läpi vain yhden esimerkin. Lisää tapoja harjoittelemme sitä mukaa, kun niitä tulevissa merkinnöissä tarvitaan.

Harjoittelemme tekemään astian, joka levenee ylöspäin. Tehdään sitä varten ympyrälieriö, jonka sisälle koverretaan reikä push/pullin avulla. Kuvasarja opastaa ensimmäiset vaiheet.

Pyöreä pinta circle-työkalulla.
Lieriöksi push/pullilla.
Toinen ympyrä keskelle offsetilla.
Push/pullilla painetaan pohja alas.














































































Koska haluamme leventää vain lieriön yläpäätä, emme koko lieriötä, valitsemme vain lieriön ylätason ja sitä reunustavat viivat.





















Sitten otamme käyttöön scalen. Koska meillä ei nyt ole valittuna kolmiulotteista kappaletta, vaan kaksiulotteinen taso, valintakahvoja on vain yhdeksän.













Koska haluamme, että lieriön reuna on joka kohdasta yhtä kaukana keskipisteestä, emme voi käyttää mitään näkyvissä olevista kahvapareista, sillä muutoin sen kahvan kohdalla oleva osa reunasta etääntyisi kauemmaksi astian keskipisteestä. Pääsemme ongelmasta eroon, kun painamme pohjaan Ctrl-näppäimen. Tällöin kehikon keskelle ilmestyy uusi valintakahva, joka on valmiiksi punainen.













Kun nyt viemme hiiren osoittimen jonkin muun kahvan päälle, punainen katkoviiva piirtyy kyseisestä kahvasta tähän keskellä olevaan kahvaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että valitsemasi kahva ja se kahva, joka oikeasti on valitsemasi kahvan pari, tulevat molemmat valituksi. Näin molemmat kahvat etääntyvät tai lähestyvät keskipistettä yhtä paljon. Parhaiten ymmärrät, kun kokeilet tätä käytännössä. Valitse jokin kulmassa olevista valintakahvoista (koska kasvatamme kaikkia valittuja mittoja yhtä paljon) pitäen Ctrl-näppäintä pohjassa. Vedä sitä sitten kauemmaksi keskipisteestä niin, että lieriöstä tulee jonkinlaisen maljakon tai astian näköinen.

















Kuten jo totesinkin, näitä kappaleiden muokkaamistapoja tullaan opettelemaan jatkossa enemmän, tämä oli vain yksi esimerkki. Toki voit itsekin kokeilla erilaisia tapoja. Seuraavassa merkinnässä aiheena ovat värit ja valmistekstuurit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti