tiistai 15. helmikuuta 2011

Perustyökalut, osa kuusi: kääntö (Rotate)

Perustyökalut on pian käsitelty, mutta vielä niitä olisi muutama jäljellä. Tässä merkinnässä esittelen niistä yhden, kääntötyökalun (Rotate).

Kuten varmaan jo arvasitkin, rotatea käytetään kappaleiden kääntämiseen ja pyörittämiseen. Työkalua voidaan, kuten kaikkia muitakin työkaluja, käyttää joko kokonaan hiiren avulla tai, kuten yleensä teemme, syöttämällä näppäimistöltä juuri oikea asteluku, jonka verran haluamme kappaletta kääntää.

Asia on helpointa ymmärtää esimerkin kautta. Piirretään suorakulmio, jonka toinen sivu on selvästi pidempi kuin toinen ja nostetaan sitä jonkin verran.




Jos haluaisimme nyt kääntää laatikon pystyasentoon, voisimme käyttää rotatea. Kun otat rotaten käyttöön, osoitinta lähtee seuraamaan eräänlainen pyöreä viivoitin, jonka asento ja väri vaihtelevat sen mukaan, missä suunnassa olevalle pinnalle lasket viivoittimen. Asentoa ja väriä seuraamalla tiedämme, milloin voimme aloittaa kappaleen kääntämisen haluamassamme suunnassa. Väri osoittaa tässä työkalussa, minkä akselin suuntaisen janan ympäri kappale pyörii. Janan päätepiste on kohdassa jossa klikkaamme rotate-työkalulla ensimmäisen kerran. Jos viivain on siis sininen, voit kuvitella osoittimen kohdalta lähteväksi sinisen akselin suuntaisen viivan, jonka ympärillä voit pyörittää kappaletta.

Kappale pyörii sinisen akselin ympärillä.
Kappale pyörii punaisen akselin ympärillä.

Kappale pyörii vihreän akselin ympärillä.




























Jos siis haluat nostaa tekemämme kappaleen pystyasentoon, valitse se ensin kokonaan. Koska pyörittämistä harvoin tehdään ns. summassa, kannattaa heti alusta asti opetella käyttämään niin rotatea kuin moveakin ottamalla kiinni kappaleiden kulmasta. Koska haluamme nostaa kappaleen pystyyn, meidän täytyy valita pyöritysakseliksi punainen akseli. Kuva selkiyttää asiaa.




Kun olet saanut viivoittimen samanlaiseen asentoon, pyörittäminen alkaa klikkaamalla hiirellä. Ensimmäiseksi täytyy valita piste, johon nähden pyöritetty kulmamäärä lasketaan. Haluamme pyörittää kappaletta 90 astetta, joten pisteeksi kannattaa valita jokin punaiseen akseliin 90 asteen kulmassa oleva piste, siis jokin piste vihreän akselin suuntaiselta viivalta (merkitty kuvaan nuolella). Piste, jonka valitset pyörii viivoittimen keskipisteen ympärillä pyörittäen kappaletta mukanaan. Kun olet klikannut pistettä, voit ryhtyä pyörittämään kappaletta hiirellä. Oikean alakulman laatikko näyttää koko ajan asteluvun, jonka verran olet pyörittänyt. Pyöritä 90 astetta ja pysäytä pyörittäminen klikkaamalla. Näppäimistöllä voi syöttää myös tarkan asteluvun; enterin painamisen jälkeen ohjelma pyörittää kappaletta juuri oikean luvun verran.




Rotatea voidaan käyttää myös kappaleiden muokkaamiseen. Kokeile jatkaa pyörittämistä niin, että vain yksi pinta on valittuna.





















Kuten moveakin, myös rotatea voidaan käyttää kopioiden tekemiseen painamalla Ctrl-näppäintä. Peruuta kaksi edellistä pyöritystä Ctrl+Z-näppäinyhdistelmällä, ja kokeile toistaa ensimmäinen pyöritys (koko kappale valittuna) niin, että painat ensin Ctrl-näppäintä.




















Saimme kopion, joka on pyöritetty haluamaasi kulmaan.

Seuraavassa merkinnässä on luvassa tällä erää toiseksi viimeinen perustyökalu, kulmaviivain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti