sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Perustyökalut, osa viisi: siirtotyökalu (Move)

Move-työkalua käytetään nimensä mukaisesti kappaleiden siirtämiseen paikasta toiseen. Sen avulla voidaan myös muuttaa kappaleiden muotoa.

Aloitetaan heti kokeilemalla työkalua. Tee jälleen laatikko, niin suurikokoinen, että sitä on helppo käsitellä. Valitse nyt koko laatikko kolmoisklikkaamalla sitä selectillä. Ota sitten käyttöön move-työkalu. Sen kuvake on vinossa oleva punainen risti jonka päissä on nuolet. Klikkaa valittua kappaletta jolloin voit hiirtä liikuttamalla siirtää sen haluamaasi paikkaan. Kuten huomaat, siirtäessäsi kappaletta sen perässä tulee katkoviiva, joka osoittaa reitin jonka olet siirtänyt. Tämän viivan avulla on helppo siirtää kappaleita täsmälleen akselien suuntaisesti: kun katkoviiva on sininen, punainen tai vihreä, olet siirtämässä kappaletta kyseisen akselin suuntaisesti. Jos viiva taas on musta, et siirrä minkää akselin suuntaisesti.

Kun kappale on valittuna, voit siirtäessäsi sitä ottaa kiinni mistä kohdasta kappaletta tahansa. Helpointa on kuitenkin aina ottaa kiinni kappaleen kulmasta, sillä tällöin voit valita täsmällisen etäisyyden, jonka haluat siirtää. Kuten ehkä olet huomannut, oikean alareunan Length-laatikko näyttää matkan, jonka olet siirtänyt. Matka mitataan kappaleen lähtöpaikasta siihen pisteeseen, josta olet pitänyt kiinni siirtämisen aikana. Siksi kannattaa aina pitää kiinni kappaleen kulmasta.

Kokeile nyt siirtää kappaletta ylöspäin (sinisen akselin suuntaisesti) vaikkapa yhden metrin. Ota kiinni kappaleen kulmasta, nosta sitä ylöspäin (varmista, että katkoviiva on sininen) vähän matkaa ja näppäile sitten haluamasi matka, eli 1m.















Siirrä sitten kappaletta vasemmalle (punaisen akselin suuntaisesti) vaikkapa 50 senttiä (näppäile 50cm).














Nyt siis tiedät, miten movea käytetään kappaleiden siirtämiseen. Mutta entäpä sitten se kappaleiden muokkaaminen? Se tapahtuu useimmiten siirtämällä jotakin yksittäistä viivaa tai pintaa kappaleessa. Klikkaa selectillä kappaleen ulkopuolella jolloin koko kappale lakkaa olemasta valittuna. Valitse sitten kappaleen etumainen pinta ja siirrä sitä oikealle (punaisen akselin suuntaisesti) esimerkiksi kaksi metriä. Kappaleesta tulee suunnikkaan muotoinen.
















Kokeillaan sitten viivojen siirtämistä. Peruuta äsken tehty siirto painamalla Ctrl+Z. Piirrä laatikon päälle (suunnilleen keskelle) suorakulmio. Paina suorakulmio alas push/pullilla kappaleen pohjan tasolle (klikkaa, vie hiiri kappaleen alareunaan ja klikkaa) niin, että kappaleeseen tulee reikä.



Valitse sitten kuvaan sinisellä nuolella merkitty viiva. Ota käyttöön siirtotyökalu ja vedä viivaa vihreän akselin suuntaisesti kiinni punaisella nuolella merkittyyn viivaan. Kun viivat ovat kiinni toisissaan, tulee näkyviin teksti On Edge.


















Tee sitten samoin muille kolmelle viivalle eli siirrä ne kiinni ulkoreunoihin. Lopputuloksen tulisi näyttää tältä (ylhäältä katsottuna):





















Olemme opetelleet tässä vain kaksi niistä lukuisista tavoista, joilla movea voi käyttää kappaleiden muokkaamiseen. Lisää tapoja opetellaan sitä mukaa, kun niitä harjoituksissa tarvitsemme.

Lopuksi opetellaan vielä eräs erittäin paljon käytetty move-työkalun ominaisuus. Kyseisellä työkalulla voidaan nimittäin tehdä kopioita kappaleista. Valitse taas koko kappale kolmoisklikkaamalla sitä selectillä. Ota sitten move-työkalu käyttöön ja paina kerran Ctrl-näppäintä. Työkalusymbolin yläpuolelle ilmestyy pieni risti. Ota sitten kiinni kappaleen kulmasta ja ala siirtää sitä vasemmalle (punaisen akselin suuntaisesti). Huomaat, että kappale ei siirry, vaan siitä irtautuu kopio, joka on täsmälleen samanlainen kuin alkuperäinen kappale. Vedä kappaleet kokonaan erilleen toisistaan.













Näitä taitoja kannattaa harjoitella, sillä niitä tullaan tulevissa harjoituksissa tarvitsemaan paljon. Seuraavassa merkinnässä on taas luvassa harjoitus, opettelemme nimittäin tekemään taloon räystäät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti