maanantai 7. helmikuuta 2011

Ryhmät ja komponentit

Aloitamme tässä merkinnässä uuden, laajahkon asiakokonaisuuden käsittelemisen. Kun hallitset ryhmien, komponenttien ja tasojen käytön, olet suhteellisen valmis monimutkaisempien projektien mallintamiseen. Seuraavissa merkinnöissä opetan, kuinka ryhmiä ja komponentteja luodaan. Tässä merkinnässä kerron, mitä ne ovat ja mitä hyötyä niiden käytöstä on.

Ryhmiä käytetään ensisijaisesti mallineiden pitämiseen järjestyksessä ja organisoituina. Niiden avulla voidaan estää myös kappaleita liimautumasta toisiinsa. Ryhmiin voidaan koota mallineista osia, joilla on sama tarkoitus. Jos esimerkiksi mallineessa on useita rakennuksia tai rakennuksen osia, voidaan yhteen ryhmään koota kaikki katot, toiseen kaikki seinät ja kolmanteen kaikki huonekalut.

Komponentit ovat pienempiä yksiköitä, joita voi sisältyä ryhmiin. Ne voivat olla toki myös itsenäisinä. Toisin kuin ryhmissä, komponentin muodostaa aina vain yksi kappale. Jos mallineessa on esimerkiksi ryhmä johon kuuluvat kaikki seinät, sen sisällä voi olla komponentti jossa on ovi. Ovikomponentin sisällä voi taas olla pienempi komponentti johon kuuluu ovenkahva.

Mallineen rakennetta voidaan tarkastella outliner-valintaikkunasta. Rakenne voidaan nähdä vain, jos malline on rakennettu järjestelmällisesti ryhmiä ja komponentteja käyttäen. Näytän nyt yksinkertaisen esimerkkitalon, jonka mallintamisessa on käytetty ryhmiä ja komponentteja sekä kyseisen mallineen outliner-valintaikkunan.
















Malline on rakennettu siten, että siinä on ryhmät katto, lattia ja seinät. Katto-ryhmän sisällä on lisäksi komponentti, savupiippu. Outliner-valintaikkuna näyttää rakenteen siis niin, että ylimpänä näkyy koko mallineen nimi. Koska en ole vielä antanut mallineelle nimeä, siinä näkyy teksti "Untitled". Mallineen eri ryhmät näkyvät otsikon alla. Ryhmän symboli on musta neliö. Kaaviossa katto-ryhmän sisällä on savupiippu-niminen komponentti. Komponentin symbolissa mustan neliön keskellä on valkoinen risti. Katto-ryhmän vieressä olevasta miinuskuvakkeesta ryhmän sisällä olevat komponentit voidaan tarvittaessa piilottaa.

Jos kyseessä on laaja malline, jossa on kymmeniä tai jopa satoja komponentteja, yksittäistä komponenttia voi olla vaikea löytää. Outliner-ikkunan filter-kentän avulla tietyn komponentin paikka voidaan nopeasti hakea.

Mitä muuta hyötyä komponenteista sitten on, organisoinnin lisäksi? Kun kappaleesta on tehty komponentti, se voidaan valita yhdellä select-työkalun klikkauksella. Tällöin koko kyseinen komponentti tulee varmasti valituksi, mutta mitään muuta ei. Komponenteilla voidaan myös helposti tehdä täsmälleen samanlaisia kappaleita, mutta palataan siihen myöhemmin.

Komponenttien ja ryhmien yhteinen paljon käytetty ominaisuus on muokkaustila. Kun komponenttia tai ryhmää klikataan kahdesti, avautuu muokkaustila, jossa on mahdollista muokata vain kyseistä komponenttia tai ryhmää. Tällöin ei varmasti tule vahingossa muokanneeksi mitään mitä ei olisi halunnut.



















Kuvassa on avattuna seinät-ryhmän muokkaustila. Kun muokkaustila on avattuna, kaikki kappaleet, jotka eivät kuulu kyseiseen ryhmään tai komponenttiin, muuttuvat harmaiksi. Ryhmän tai komponentin ympärille ilmestyy katkoviivoista muodostuva laatikko. Nyt tehtävät muutokset eivät siis vaikuttaisi lainkaan lattiaan tai kattoon. Muokkaustila voidaan sulkea klikkaamalla select-työkalulla laatikon ulkopuolella.

Kun siirrymme monimutkaisempien mallineiden käsittelyyn, ryhmien ja komponenttien käytön hallitseminen on välttämätöntä. Seuraavassa merkinnässä opettelemme, miten ryhmiä luodaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti