lauantai 5. helmikuuta 2011

Perustyökalut, osa neljä: valintatyökalu (Select)

Olemme aiemmissa merkinnöissä jo useampaankin otteeseen tarvinneet valintatyökalua, mutta nyt perehdymme siihen kunnolla. Kuten jo tiedättekin, Select-työkalua käytetään siis viivojen ja pintojen valitsemiseen. Mitä valitseminen sitten oikein tarkoittaa? Jos olet käyttänyt tekstinkäsittelyohjelmaa, olet joskus joutunut "maalaamaan" eli valitsemaan tekstiä, kun olet halunnut muokata sitä. Sama periaate toimii myös Sketchupissa: Select-työkalulla valitaan ne kohteet, joihin seuraavaksi tehtävien muutosten halutaan vaikuttavan. Tämä on tärkeää käytettäessä esimerkiksi siirtotyökalua, Movea, jonka käytön opettelemme seuraavassa merkinnässä.

Mallinnetaan ensin laatikko, ja kokeillaan sitten siihen selectiä.















Ota select käyttöön ja klikkaa jotakin laatikon pinnoista. Huomaat, että pinnassa paljon sinisiä pieniä pisteitä. Se tarkoittaa, että pinta on valittuna.





















Klikkaa sitten jotain toista pintaa. Nyt se on valittuna, mutta edellinen ei enää ole. Kokeile sitten viivan valitsemista. Klikkaa jotain laatikon viivoista jolloin se muuttuu siniseksi.

Entä jos haluamme valita useita elementtejä yhtä aikaa? Paina Ctrl pohjaan. Huomaat, että valintatyökalun viereen ilmestyy pieni plus-merkki. Kun pidät Ctrl-näppäintä pohjassa, voit klikkailla viivoja ja pintoja, jolloin ne kaikki tulevat valituiksi.

Toinen tapa valita useita elementtejä on painaa hiiren näppäin pohjaan ja vetää sitten hiirellä ruutu, jonka sisälle jäävät elementit tulevat valituksi. Tästä on kahta tapaa. Jos vedät hiirellä vasemmalta oikealle päin, ruutu on yhtenäistä viivaa. Tällöin valituksi tulevat vain ne pinnat ja viivat, jotka ovat kokonaan ruudun sisäpuolella. Jos taas vedät valintaruudun oikealta vasemmalle päin, ruutu on katkoviivaa. Valituksi tulevat kaikki elementit, jotka ovat edes osittain ruudun sisäpuolella.

Jos huomaat, että valituksi on tullut jokin, jonka ei pitäsi olla valittuna, voit aina klikata mallineen ulkopuolella, jolloin mikään ei enää ole valittuna. Tällöin kuitenkin joudut aloittamaan valitsemisen alusta. Helpompi tapa on painaa pohjaan shift, jolloin työkalun viereen tulee merkintä +/-. Tätä voit käyttää sekä valitsemiseen, että valinnan poistamiseen. Jos klikkaat pitäen shiftiä pohjassa jotain elementtiä, joka ei ole valittuna, se valitaan, jos taas jotain jo valittua, valinta poistuu. Pelkän miinuksen saat työkalun viereen pitämällä pohjassa sekä Ctrl- että shift-näppäimiä. Tällöin voit pelkästään poistaa valintoja.

Valintoja voi tehdä myös kaksois- ja kolmoisklikkaamalla kappaleita. Jos kaksoisklikkaat jotain pintaa, valituksi tulevat kyseinen pinta ja sitä reunustavat viivat.


















Jos taas kolmoisklikkaat jotain kappaletta, se tulee kokonaan valituksi.




















Seuraavassa merkinnässä harjoittelemme siis siirtotyökalun käyttöä. Siinä tulemme tarvitsemaan näitä taitoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti