keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Perustyökalut, osa seitsemän: kulmaviivain (Protractor)

Tänään on käsittelyvuorossa kulmaviivain, jota mitan tapaan käytetään apuviivojen luomiseen. Kun mitalla saadaan aikaan apuviivoja, jotka ovat yhdensuuntaisia jonkin toisen viivan kanssa, kulmaviivaimella tehtävät apuviivat saadaan tiettyyn kulmaan johonkin toiseen viivaan nähden.

Käytetään havainnollistamiseen jälleen kerran esimerkkiä. Piirrä jonkinlainen suorakulmio, koolla ei ole merkitystä. Nosta sitä push/pullilla jonkin verran ylöspäin ja ota sitten käyttöön protractor. Osoitinta lähtee seuraamaan samanlainen ympyrä kuin rotate-työkalulla. Edellisessä merkinnässä on selostettu, kuinka ympyrän asento ja väri määräytyvät. Vaikka protractorilla ei käännelläkään kappaleita, periaate on silti sama. Kertaa siis tarvittaessa edellisestä merkinnästä.

Esimerkkilaatikko näyttää tältä.


















Kun halutaan tehdä oikeassa kulmassa olevia apuviivoja, ensimmäisenä klikataan protractorilla pistettä, jonka kautta apuviivan halutaan kulkevan, kuvan esimerkkitapauksessa pisteeksi on valittu kappaleen kulma.



















Seuraavaksi klikataan pistettä, johon nähden apuviivan kulma lasketaan (kuvassa pisteeksi on valittu eräs piste sinisen akselin suuntaiselta viivalta, kohdasta jossa lukee On Edge).


















Sen jälkeen voidaan hiirellä vetää apuviiva haluttuun kulmaan. Oikean alareunan laatikossa näkyy koko ajan kulma, jossa apuviiva on toisella klikkauksella valittuun pisteeseen nähden. Huomaat, että apuviiva lävistää koko ajan ensimmäisellä klikkauksella valitun kulman. Kun olet valmis, klikkaa haluamassasi pisteessä. Tämän jälkeen voit korjata astelukua syöttämällä näppäimistöllä haluamasi asteluvun ja painamalla enter. Apuviiva korjautuu automaattisesti haluamaasi kulmaan. Kuvassa apuviiva on piirretty 45 asteen kulmaan.



















Luulenpa, että ymmärsit jo, mistä on kyse. Piirretään esimerkin vuoksi vielä toinen viiva laatikon toisesta kulmasta samaan 45 asteen kulmaan siten, että apuviivat leikkaavat toisensa.


















Nyt voisimme vahvistaa kynällä apuviivat oikeiksi viivoiksi siihen kohtaan asti, jossa apuviivat leikkaavat toisensa. Kuten ns. tavallisetkin apuviivat, myös protractorilla piirretyt apuviivat voidaan poistaa Edit-valikon Delete Guides -komennolla.




Jos nyt käytämme push/pull-työkalua ja työnnämme viivojen yläpuolisen osan toiseen laitaan niin, että se häviää, jää jäljelle talon kattoa muistuttava kappale.


















Protractoria voidaan siis käyttää muun muassa kattojen tekemiseen.
Seuraavassa merkinnässä käydään läpi tällä erää viimeinen perustyökalu, Scale. Sen jälkeen vuorossa ovat värit ja tekstuurit sekä 3d-varasto. Tämän jälkeen päästään varsinaisiin talon mallintamisen tekniikoihin, jotka varmasti tulevat olemaan blogin pääasiallista sisältöä tulevaisuudessakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti