perjantai 11. helmikuuta 2011

Komponenttien kopiointi ja linkittäminen

Komponenteilla on ominaisuus, joka tekee niistä varsinkin laajemmissa mallineissa erityisen hyödyllisiä. Kyseessä on komponenttien linkittäminen toisiinsa, minkä avulla pystymme tehdä täysin samanmuotoisia ja -kokoisia kappaleita. Seuraavassa kuvassa on mallinnettu kaide, joka toivottavasti selkiyttää asiaa:

















Kaiteessa on siis kaksi vaakatasossa olevaa lautaa ja kymmenen pystytolppaa. Kaikki pystytolpat ovat täsmälleen samanlaisia ja vielä täsmälleen yhtä kaukana toisistaan. Helpoiten tällainen onnistuu komponenttien linkitysominaisuutta käyttämällä. Totta kai tällaisen voisi tehdä myös ilman sitä, mutta se vaatisi paljon mittailua ja apuviivojen piirtämistä.

Opettelemme nyt tekemään tällaisen kaiteen ja harjoittelemme samalla linkitysominaisuuden käyttöä. Piirretään ensin alimmainen poikkilauta. Aloita piirtäminen origosta. Laudan pituus on kaksi metriä ja leveys 15 senttiä.

Nosta lautaa sitten push/pullilla kolme senttiä.












Tässä vaiheessa voisimme tehdä laudasta komponentin, jotta voimme myöhemmin tehdä kaiteen päälle samanlaisen. Valitse lauta siis kokonaan ja avaa Create Component -valintaikkuna.





















Syötä kuvan mukaiset asetukset ja valitse Create (asetusten merkitys käydään läpi myöhemmissä merkinnöissä). Sitten teemme pystypalkit. Emme avaa komponentin muokkaustilaa, sillä emme halua palkkeja lautakomponentin osaksi. Teemme palkit siis suoraan komponentin päälle.

Ensin piirrämme laudan vasempaan laitaan apuviivat, joilla merkitsemme ensimmäisen palkin paikan. Palkin etäisyys reunoista on kolme senttiä, ja sen leveys ja pituus ovat yhdeksän senttiä. Pohja on siis neliön muotoinen. Viivoitukset näkyvät seuraavassa kuvassa.


















Ota rectangel käyttöön ja piirrä neliö viivoilla merkittyyn paikkaan. Kun olet tehnyt sen, voit poistaa apuviivat.

















Jos kääntelet kuvaa orbitilla, näet, että neliö "välkkyy". Se johtuu siitä, että vastakkain on kaksi pintaa, komponentin pinta ja neliön pinta, eikä ohjelma oikein osaa päättää, kumman se näyttäisi. Tämä näyttää ärsyttävältä, mutta ei ole mitenkään vaarallista. Tietokoneesi tai ohjelma ei siis ole rikki. Pääsemme välkkeestä pian eroon, mutta ennen sitä teemme neliöstä komponentin. Valitse koko neliö, siis pinta ja sitä ympäröivät viivat. Avaa sitten Create Component -valikko. Asetukset voivat olla muuten samat kuin laudassakin, mutta kirjoita komponentille kuitenkin jokin muu nimi, esimerkiksi pystytolppa. Hyväksy sitten komponentti.

Seuraava vaihe on komponentin kopiointi niin, että saamme kahdeksan muuta tolpan alkua. Ensin täytyy merkitä laudan toisen päähän apuviiva kohtaan, johon reunimmaisen tolpan reuna tulee. Siis kolmen sentin päähän laudan oikeasta reunasta.











Tarkista että äsken tekemämme tolppakomponentti on valittuna ja ota käyttöön move-työkalu. Paina Ctrl-näppäintä jotta saat työkalun tekemään kopioita. Ota sillä kiinni komponentin oikeasta reunasta ja vedä kopion oikea reuna punaista akselia pitkin kiinni apuviivaan (näkyviin tulee teksti On Line).











Ennen kuin klikkaat mistään, näppäile tunnus /9 ja paina enter. Näet, että kopioita on nyt yhden sijasta yhdeksän. Ne ovat vieläpä täsmälleen yhtä kaukana toisistaan.




Apuviivaa emme enää tarvitse, sen voit poistaa. Avaa nyt jonkun tolpanalun muokkaustila, ei väliä minkä. Nosta sitten push/pullilla tolppaa ylöspäin yksi metri.














Huomaat, että kaikki muutkin tolpat nousevat täsmälleen yhtä paljon. Tätä tarkoittaa komponenttien linkittäminen: koska komponentit ovat toistensa kopioita, kaikki muokkaukset, joita teemme yhteen komponenttiin, vaikuttavat myös kaikkiin muihin. Jos olisimme tehneet kaiteen ilman tätä ominaisuutta, meidän olisi pitänyt piirtää 22 apuviivaa ja kymmenen neliötä sekä nostaa kaikki tolpat erikseen. Se olisi ollut paljon kovempi työ, puhumattakaan siitä, jos tolppia olisi ollut vaikkapa sata.

Nyt voimme sulkea muokkaustilan ja kopioida toisen poikkilaudan tolppien päälle. Ota move käyttöön ja paina Ctrl. Valitse lautakomponentti ja ota sen alareunasta kiinni movella. Nosta sitten kopiota suoraan ylöspäin (sinisen akselin suuntaisesti) 1,03 metriä (tolppien korkeus ja laudan paksuus).













Sitten kaide onkin valmis ja jälleen yksi uusi taito opeteltu. Älkää epäröikö kysyä jos tarvitsette tarkennusta johonkin. Seuraavassa merkinnässä opetellaan käyttämään tasoja.

1 kommentti:

  1. Miksi en saa kopioitua noita kaikkia pystytolpan kohtia, eli noita neliöitä vaikka teen ohjeiden mukaan kaikki. Eli kun olen kopioinut ensimmäisen pystytolpan paikan laudan oikeaan reunaan ja sen jälkeen näppäilen /9 ja painan enteriä, niin se vain häviää eikä kopioi niitä 9kpl?? mitähän teen muka väärin?

    VastaaPoista