tiistai 8. helmikuuta 2011

Ryhmien luominen ja käyttö

Edellisessä merkinnässä käytiin läpi ryhmien ja komponenttien merkitystä ja käyttötarkoitusta. Tänään opettelemme, kuinka ryhmän luominen käytännössä tapahtuu. Luo ensin jonkinlainen laatikko ja valitse se kokonaan (edellisten merkintöjen perusteella tiedät, miten se tapahtuu).















Klikkaa laatikkoa sitten hiiren oikealla painikkeella. Valitse avautuvasta valikosta vaihtoehto Make Group. Näyttäisi siltä kuin pintojen valinta häviäisi, mutta todellisuudessa laatikosta on tullut ryhmä, joka on kokonaan valittuna. Klikkaa laatikon ulkopuolella niin, että valinta häviää. Klikkaa sitten laatikkoa uudelleen. Huomaat, että voit yhdellä klikkauksella valita koko ryhmän.

Ota nyt käyttöön move-työkalu. Kun viet hiiren osoittimen jollekin kappaleen pinnoista, pintaan ilmestyy neljä punaista rastia. Se on merkki siitä, että kyseessä on ryhmä (tai komponentti). Kokeile siirrellä ryhmää moven avulla.

Avataan nyt ryhmän muokkaustila. Helpoiten se onnistuu kaksoisklikkaamalla ryhmää. Halutessasi voit myös klikata hiiren oikealla ja valita Edit Group. Ryhmän ympärille ilmestyvä katkoviivainen laatikko on merkki siitä, että ryhmä on valittuna. Piirrä nyt laatikon kylkeen suorakulmio ja vedä sitä push/pullin avulla niin, että siitä muodostuu jonkinlainen uloke. Huomaat, että katkoviivainen laatikko laajenee.
















Sulje nyt muokkaustila klikkaamalla selectillä katkoviiva-alueen ulkopuolella. Valitse sitten koko ryhmä klikkaamalla sitä kerran. Sininen laatikko ryhmän reunoilla on laajentunut niin, että se käsittää nyt myös äsken tekemämme ulokkeen. Ulokkeesta on tullut osa ryhmää. Voit taas siirrellä ryhmää moven avulla. Uloke siirtyy mukana.

Mitä sitten tapahtuu, jos teemme kappaleeseen toisen ulokkeen niin, että muokkaustila ei ole avattuna. Poista valinta ja piirrä uusi uloke kappaleen toiseen kylkeen.















Valitse nyt ryhmä. Sininen kehikko ryhmän ympärillä ei ole laajentunut. Uusi uloke ei siis kuulu ryhmään. Siirrä ryhmää moven avulla ylöspäin.

















Uusi uloke ei siirry mukana. Tämän takia muokkaustila täytyy aina muistaa avata, jos haluaa, että uudet kappaleet tulevat osaksi ryhmää. Nyt voisimme tehdä yksin jääneestä ulokkeesta oman ryhmänsä. Valitse se kokonaan, klikkaa oikealla ja valitse Make Group. Jos nyt avaat tämän uuden ryhmän muokkaustilan, huomaat, että suurempi kappale muuttuu harmaaksi, sillä se ei kuulu avattuun ryhmään.

Katsotaan sitten mallineen rakenteen osoittavaa Outliner-valintaikkunaa. Avaa se Window-valikon kautta. Hieman valikon puolivälin yläpuolella on Outliner-valinta. Klikkaamalla sitä saat auki Outliner-valintaikkunan josta jo viime merkinnässä puhuinkin.



















Valintaikkuna näyttää, että mallineeseen kuuluu kaksi ryhmää. Jos klikkaat ryhmiä, ne tulevat valituksi. Järkevää on yleensä antaa ryhmille nimet, jotta ne eivät sekoittuisi. Se onnistuu klikkaamalla ryhmän outlinerissa hiiren oikella ja valitsemalla vaihtoehdon Rename. Sitten voit kirjoittaa ryhmille haluamasi nimet.

Nyt kun ryhmät on käyty perusteellisesti läpi, on seuraavassa merkinnässä komponenttien vuoro.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti