keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Perustyökalut, osa kolme: pyyhekumi, mitta ja vastine

Tässä osassa jatkamme Sketchupin perustyökalujen käsittelyä kolmella uudella työkalulla.

1. Pyyhekumi (Eraser)


Pyyhekumityökalua käytetään turhien viivojen poistamiseen kappaleista. Sama onnistuisi tietenkin myös valitsemalla viivan valintatyökalulla ja painamalla deleteä, mutta pyyhekumilla riittää pelkkä klikkaus. Itse työkalun käyttö on siis erittäin helppoa. Työkalu otetaan käyttöön, viedään pyyhekumissa oleva pieni neliö halutun viivan päälle ja klikataan. Viiva häviää. Enemmän pohtimista aiheuttaa se, mitä viivoja kannattaa ja mitä ei kannata poistaa. Kokeile piirtää suorakulmio ja poistaa sitten yksi suorakulmion reunaviivoista pyyhekumilla. Huomaat, että myös suorakulmion pinta katoaa, koska viivat eivät enää muodosta yhtenäistä kuviota. Tämä tulee aina ottaa huomioon pyyhekumia käytettäessä.


















Katsotaan sitten toinen, ehkä hyödyllisempi tapa käyttää pyyhekumia. Samalla opettelemme helpon tavan piirtää kolmio. Piirretään kolmio tällä kertaa pystyyn, jotta saamme harjoitusta myös siinä suunnassa piirtämisestä. Pyörittele kuvaa niin, että pystyyn (sinisen akselin suuntaisesti) piirtäminen olisi mahdollisimman helppoa. Kun pystyt näkemään kuvassa horisontin, kuvan asento on yleensä sopiva pystyyn piirtämiseen.














Piirretään kolmio käyttäen kynätyökalua. Piirretään ensin vaakasuora (punaisen akselin suuntainen) viiva, vaikkapa kaksi metriä pitkä. Ellet muista, miten määrämittaisia viivoja piirretään, katso tämän blogin neljäs merkintä. Etsi sitten viivan keskikohta, ja piirrä siitä ylöspäin pystysuora (sinisen akselin suuntainen) viiva, olkoon se tässä vaikkapa metrin mittainen. Neljännessä merkinnässä kerrotaan myös, miten viivan keskikohta etsitään. Sinulla pitäisi olla tällainen kuvio:















Yhdistä sitten pystysuoran viivan pää vaakasuoran viivan molempiin päihin.















Nyt kolmiomme on periaattessa valmis, mutta pystyviiva, jota käytimme kolmion korkeuden määrittämiseen on jäänyt tarpeettomaksi. Voimme siis poistaa sen pyyhekumilla. Koska kyseessä ei ole kuvion ulkoreuna vaan täysin tarpeeton viiva, pinnat eivät häviä. Kaksi erillistä pintaa kuitenkin yhdistyvät yhdeksi isoksi pinnaksi.














Pyyhekumilla voidaan siis poistaa viivoja, ja jos kyseessä on kuvion ulkoreuna, myös pinta. Jos haluat poistaa pelkän pinnan, se onnistuu valitsemalla kappaleen valintatyökalulla ja painamalla deleteä.

2. Mitta (Tape Measure Tool)

Mittatyökalua käytetään etäisyyksien mittaamiseen ja apuviivojen piirtämiseen. Kokeillaan työkalua käytännössä. Piirrä suorakulmio (koolla ei väliä) ja valitse sitten mittatyökalu. Mitataan suorakulmion ristimitta (kulmasta kulmaan). Koska haluamme vain mitata, emme piirtää apuviivaa, joudumme painamaan kerran Ctrl-näppäintä. Risti mittatyökalun päältä häviää. Klikkaa sitten suorakulmion yhtä kulmaa, vie hiiri ristikkäiseen kulmaan, ja klikkaa. Mitattu etäisyys näytetään ruudun oikeassa alakulmassa olevassa laatikossa.









Jos olet valinnut perusyksiköksi metrin, etäisyydet näytetään sadasosametrin eli senttimetrin tarkkuudella. Mikäli mittaustulos ei ole tasasenttejä, etäisyyden edessä on ~-merkki. Kuvan esimerkkitapauksessa todellinen mittaustulos on siis välillä 2,415-2,425 metriä.

Harjoitellaan myös mittatyökalun toista, useammin käytettyä käyttötapaa, apuviivojen piirtämistä esimerkin avulla. Piirretään äsken tekemämme suorakulmion päälle viiva täsmälleen 45 sentin päähän suorakulmion toisesta reunasta. Tarvitsemme siihen apuviivaa. Paina uudelleen Ctrl-näppäintä jolloin risti mittasymbolin päälle tulee takaisin. Klikkaa sitten suorakulmion oikeaa reunaa ja vedä hiirellä vasemmalle päin. Apuviivan etäisyys oikeasta reunasta näkyy alakulman laatikossa. Jos sinulla on vakaa hiirikäsi, voit viedä apuviivan täsmälleen 45 sentin päähän ja klikata. Helpompaa on kuitenkin vain klikata missä tahansa kohdassa ja näppäillä sitten näppäimistöltä 45cm, jolloin apuviiva asettuu juuri oikeaan kohtaan.




Nyt voimme piirtää varsinaisen viivan aloittaen kohdasta jossa apuviiva ja reunaviiva leikkaavat ja lopettaen toiseen vastaavaan kohtaan.






Tämän jälkeen voimme poistaa apuviivan käyttäen joko pyyhekumia tai valitsemalla Edit-valikosta Delete Guides.

3. Vastine (Offset)

Vastinetyökalulla saadaan kuvioista aikaan yhdenmuotoisia mutta erikokoisia vastineita. Kokeillaan tätä piirtämällä jälleen kerran suorakulmio. Otetaan sitten käyttöön vastinetyökalu ja  klikataan suorakulmiota. Vedellään sitten hiirellä eri suuntiin ja tarkastellaan, millainen vastine missäkin hiiren kohdassa saataisiin aikaiseksi. Tee suorakulmion sisäpuolelle vastine, joka on yhdensuuntainen alkuperäisen suorakulmion kanssa. Tämän jälkeen näppäile jokin etäisyys esimerkiksi 20cm. Vastine asettuu 20 sentin päähän suorakulmion ulkoreunasta.

 



















Paina Ctrl+Z jolloin vastine häviää. Tee nyt uusi vastine, tällä kertaa 30 sentin päähän kappaleen ulkopuolelle.




















Vastineita voidaan tehdä paitsi kaikenmuotoisista pinnoista, myös viivoista. Piirrä viisi viivaa siten, että uusi viiva alkaa aina edellisen päästä ja jatkuu eri suuntaan.













Valitse sitten kaikki viivat valintatyökalulla siten, että painat hiiren napin pohjaan ja vedät valintaviivat siten, että piirtämäsi viivat jäävät kokonaisuudessaan suorakulmion sisäpuolelle. Vapauta sitten hiiri. Kaikki viivat ovat valittuina ja muuttuvat sinisiksi.













Ota vastinetyökalu ja vedä vastine joko kuvion ylä- tai alapuolelle.













Nyt tiedät taas vähän enemmän Sketchupin perustyökaluista. Seuraavassa postauksessa on luvassa harjoitus jossa käytämme tähän mennessä oppimiamme taitoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti