torstai 3. helmikuuta 2011

Harjoitus: yksinkertaisen talon mallintaminen

Tällä kertaa harjoittelemme tähän mennessä opittujen työkalujen käyttöä pienen talon muodossa. Kaikkien tässä harjoituksessa tarvittavien työkalujen käyttö on opetettu edellisissä merkinnöissä. Ellet muista, katso niistä.

Aloitetaan, kuten aina, mallihenkilön poistamisella (klikkaa valintatyökalulla, paina delete). Sitten piirretään talon suorakulmion muotoinen pohja joko kynällä tai suorakulmiotyökalulla. Itse käytän suorakulmion tekemiseen kynää silloin, kun tarvitsen määrämittaisen suorakulmion, sillä kynää käyttäessä voi syöttää yhden mitan kerrallaan ja suorakulmio piirtyy juuri oikein päin. Tehdään siis kynää käyttäen suorakulmion ensimmäinen sivu lähtien origosta suoraan punaista akselia pitkin. Pituus voi olla viisi metriä.

Sen jälkeen piirretään pohjan toinen sivu origosta vihreää akselia pitkin. Näppäillään pituudeksi kahdeksan metriä. Piirrä sitten suorakulmio valmiiksi. Kun alat piirtää kolmatta viivaa toisen viivan päästä punaisen akselin suuntaisesti, ensimmäisen viivan päästä pitäisi lähteä katkoviiva, jonka toinen pää on sen viivan päässä jota piirrät parhaillaan. Näin tapahtuu siinä vaiheessa, kun ensimmäinen viiva, ja viiva, jota piirrät, ovat täsmälleen yhtä pitkiä. Tämä ominaisuus helpottaa yhtä pitkien viivojen piirtämistä.











Kun katkoviiva on näkyvissä, klikkaa viiva valmiiksi. Yhdistä sitten ensimmäisen ja kolmannen viivan päät. Pohja on valmis.


















Seuraavaksi käytämme vastinetyökalua ja merkitsemme pohjaan sisäseinien rajat. Vedä pohjan sisäpuolelle 15 sentin päähän (näppäile 15cm) ulkoreunoista pohjan suuntainen vastine.



















Pinta jakautuu kahdeksi erilliseksi pinnaksi: sisäpuolen pinnaksi ja ulkoreunojen pinnaksi. Sitten nostamme ulkoreunat kaksi metriä korkeiksi työntö/veto -työkalua käyttäen.

















Nyt puhkaisemme seiniin oven sekä ikkunoita. Oven korkeus voisi olla vaikkapa 190 senttiä. Ota siis mittatyökalu ja tee lyhyempään seinään apuviiva 190 sentin korkeudelle alareunasta. Klikkaa siis alareunaa, nosta ylöspäin vähän matkaa, klikkaa, näppäile 190cm, ja paina enter.













Oven leveys voisi olla yksi metri. Koska lyhyen seinän leveys on viisi metriä, asetetaan kaksi apuviivaa, kumpikin kahden metrin päähän seinän reunoista. Näin apuviivojen väliin jää yksi metri.














Sitten vain piirrämme kynällä oven vahvistamalla oikeat kohdat apuviivoista.



















Emme tarvitse enää apuviivoja, joten voimme poistaa ne valitsemalla Edit-valikosta Delete Guides. Voimme nyt puhkaista seinään aukon työntämällä ovea kiinni sisäseinään saakka eli 15 senttiä.
















Sitten piirrämme ikkunat pitkille seinille. Käännä kuvaa niin, että näet hyvin toisen pitkistä seinistä. Teemme kummallekin pitkälle seinälle kaksi ikkunaa joiden mitat ovat seuraavat: etäisyys seinän yläreunasta 40 cm, ikkunan korkeus 95 cm, etäisyys seinän sivureunasta 150 cm ja ikkunan leveys 110 cm. Tarvitsemme siis kuusi apuviivaa: ikkunoiden etäisyyden ylä- ja alareunasta osoittavat viivat sekä kummallekin ikkunalle omat etäisyyden sivureunasta osoittavat viivat ja ikkunoiden leveyden osoittavat viivat. Valmiin viivoituksen tulisi siis näyttää tältä:














Sitten piirrämme ikkunat apuviivojen rajoittamalle alueelle.












Sen jälkeen voimme työntää ikkunoita sisäänpäin 15 senttiä niin, että syntyy aukot. Voimme myös poistaa apuviivat Delete Guides -komennolla.


















Toistetaan sama toiselle puolelle. Kun molemmilla puolilla on ikkunat, voidaan siirtyä tekemään päätykolmiota. Edellisessä merkinnässä harjoittelimme tasakylkisen kolmion tekemistä, ja nyt käytämme samaa tekniikkaa. Otetaan siis näkyviin rakennuksen pääty. Etsitään seinän yläreunan puoliväli, ja piirretään siitä suoraan ylöspäin (sinisen akselin suuntaisesti) 150 senttiä pitkä viiva.
















Sitten yhdistetään viivan pää sivuseinän reunoihin siten, että muodostuu kolmio.













Kolmion pystyviiva on jäänyt tarpeettomaksi ja se voidaan pyyhekumilla poistaa. Käännetää kuvaa niin, että näemme nyt talon takaseinän.















Vedetään päätykolmio työntö/vedolla takaseinän tasolle (8m). Ennen kuin vedät paina kerran Ctrl-näppäintä. Muuten toinen päätykolmio häviää.

















Päätämme yksinkertaisen talomme mallintamisen tällä kertaa tähän. Työ kannattaa tallettaa omalle koneelle, sillä tulemme käyttämään tätä samaa taloa myös seuraavissa postauksissa ja lisäämään siihen yksityiskohtia sitä mukaa kun opimme uusia taitoja. Tallentaminen onnistuu File-valikosta valitsemalla komennon Save As. Valitse tiedoston nimi (esim. Harjoitustalo) ja tallennuskansio. Napsauta sitten Save.

Seuraavassa merkinnässä tarkastelemme hieman Sketchupin valikkoja ja opettelemme muutaman ohjelman käyttöä helpottavan niksin.

3 kommenttia: