maanantai 31. tammikuuta 2011

Johdanto ohjelman käyttöön

Tässä merkinnässä aloitetaan varsinainen ohjelman käytön tutkailu. Huomattakoon, että tämän blogin ohjeissa käytetään pc:tä, mutta ohjelma on Macilla lähes samanlainen. Kun avaat Sketchupin ensimmäisen kerran, ohjelmaikkuna näyttää tältä (kyseessä on ohjelman versio 8): 





















Keskellä ikkunaa näkyy mallihenkilö, jota voidaan käyttää mallien koon suhteuttamiseen sekä suunta-akselit (sininen pystyakseli, punainen leveysakseli ja vihreä syvyysakseli). Jos mallihenkilö häiritsee sinua, voit poistaa hänet klikkaamalla häntä ja painamalla deleteä. Itse teen näin lähes aina.

Ikkunan yläreunassa on työkalupalkki ja valikot (File, Edit, Wiew jne.). Jos olet aiemmin käyttänyt esimerkiksi kuvankäsittelyohjelmia, jotkut työkalupalkin työkaluista näyttävät varmasti tutuilta. Ei kuitenkaan ole välttämätöntä tietää niistä vielä mitään, ne tullaan käymään läpi perusteellisesti seuraavissa postauksissa.

Työkalupalkin työkalut on jaoteltu ryhmiin toiminnallisuutensa mukaan. Ensimmäiseen ryhmään (vasemmalta lukien) kuuluu pelkästään valintatyökalu (Select). Nimensä mukaisesti sitä käytetään asioiden valitsemiseen. Jos poistit mallihenkilön, olet jo käyttänyt valintatyökalua.

Seuraavan ryhmään kuuluu piirtotyökaluja: kynä (Draw), suorakaide (Rectangle), ympyrä (Circle) ja kaari (Arc). Tämän ryhmän työkaluihin paneudutaan tarkemmin seuraavassa postauksessa.

Kolmannessa ryhmässä on sekalaisia työkaluja: komponentti (Make Component), pyyhekumi (Eraser), mitta (Tape Measure Tool) ja maalaussanko (Paint Bucket).

Seuraavassa ryhmässä on työkaluja, joita käytetään kohteiden koon, muodon, paikan ja asennon muuttamiseen sekä kopioiden tekemiseen: työntö/veto (Push/Pull), siirto (Move), kääntö (Rotate) ja vastine (Offset).

Viidenteen ryhmään kuuluu kuvan liikuttamiseen tarvittavat työkalut, joista käsittelen tässä vain kaksi ensimmäistä: pyörityksen (Orbit) ja siirtämisen (Pan). Kokeile käyttää molempia työkaluja. Valitse ensin pyöritys, siirrä kursori (hiiri) kuvan päälle (huomaat, että kursori muuttuu samanlaiseksi kuin kyseisen työkalun kuvake), paina hiiren (vasen) näppäin pohjaan ja liikuttele hiirtä. Kuva pyörii. Vaihda sitten siirtämistyökaluun ja tee sama. Huomaat, miten työkalut eroavat toisistaan. Kuvan zoomaaminen onnistuu hiiren rullaa pyörittämällä. Näitä kahta työkalua tarvitset Sketchupia käyttäessä paljon.

Loput työkalut ovat harvemmin tarvittuja erikoistyökaluja, jotka jätän tässä käsittelemättä. Seuraavassa postauksessa keskitytään piirtotyökaluihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti