keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Perustyökalut, osa yhdeksän: Follow Me



















Avaa video omaan välilehteensä, jotta voit vaihdella ohjeiden ja videon välillä.

Ennen kuin pääsemme viimeistelemään talon oven, opettelemme yhden uuden perustyökalun, jota tarvitsemme ovenkahvan mallintamisessa. Työkalu on nimeltään Follow Me ja se muistuttaa jonkin verran Push/pullia. Siinä missä Push/pullilla voidaan tehdä kaksi toimintoa, työntö ja veto, voidaan Follow me:lla mallintaa kappaleille monimutkaisempia muotoja. Videon ja ohjeiden avulla työkalun toimintaperiaatteen pitäisi tulla selväksi. Avaa ensin tyhjä Sketchup-tiedosto, johon voit harjoitella Follow me:n käyttöä.

1. minuutti
Havainnollistetaan ensin työkalun toimintaperiaatetta piirtämällä mutkikas putki. Piirrä ympyrä, jonka keskipiste on origossa ja joka lepää sinistä ja punaista akselia vasten siten, että vihreä akseli kulkee sen läpi. Samoin kuin Push/pullia käytettäessä, myös Follow me:n kanssa ensimmäinen vaihe on siis mallinnettavan kappaleen profiilin piirtäminen. Tämän jälkeen piirretään eräänlainen reitti, jota kappaleen muoto myötäilee. Piirrä siis Linella ympyrän keskipisteestä eli origosta lähtevä vapaamuotoinen reitti. Käytä hyväksesi kaikkia kolmea ulottuvuutta. Kokeile myös tehdä johonkin kohtaan reittiäsi Arcilla kaarevaa viivaa. Tällöin saamme tietysti kaarevaa putkea.

2. minuutti
Kun reitti on valmis, valitse Selectillä kaikki piirtämäsi viivat reitiltä. Sen jälkeen ota käyttöön Follow me. Valinnat häviävät, mutta se ei haittaa sillä reitti säilyy muistissa. Nyt vain klikkaat ympyrää ja ja olet saanut aikaan putken, joka noudattelee täydellisesti piirtämääsi reittiä. Helppoa!

3. minuutti
Harjoitellaan lisää. Laatikon mallintaminen käy erittäin helposti Follow me:n avulla. Ensin piirretään laatikon pohja. Tämän jälkeen yhteen laatikon nurkista piirretään pystyasentoon laatikon reunan profiili. Reittiä ei tarvitse erikseen piirtää, sillä pohjan reunat toimivat reittinä. Valitse siis selectillä kaikki laatikon pohjan reunat ja klikkaa Follow me:lla reunaprofiilia. Helposti saatiin aikaiseksi reunat. Ainoa puute on yksi laatikon sisäseinistä. Se saadaan kuitenkin helposti paikalleen vahvistamalla Linella yksi sisäseinän reunoista.

Nyt voit päästää mielikuvituksesi valloilleen ja keksiä Follow me:lle lisää käyttökohteita. Kokeile esimerkiksi erilaisia profiilimuotoja, kuten kolmiota jne.

Kysymyksiin ja palautteeseen vastaan mielelläni kommenteissa.

1 kommentti:

  1. pystyykö tällä ohjelmalla piirtämään huonekalujaa

    VastaaPoista