perjantai 5. lokakuuta 2012

Ovi (2/2)


















Avaa video omaan välilehteensä, jotta voit vaihdella sen ja ohjeen välillä.
Tällä kertaa viimeistelemme talon oven.

1. minuutti
Aluksi videolla näkyy loppuun ikkunoiden reunojen venyttäminen, joka viime kerralla jäi hieman kesken. Kun venytykset ovat valmiit, piirrä apuviiva oven keskellä olevasta poikittaisesta apuviivasta viisi senttiä alaspäin.


2. minuutti
Piirrä sitten pystysuorat apuviivat karmien molemmista sisäreunoista keskelle päin, samoin oven alareunasta. Vahvista rectanglella piirtämiesi apuviivojen muodostama neliö. Työnnä neliö push/pullilla ikkunoiden tasolle eli kaksi senttiä taaksepäin. Tee myös tämän syvennyksen reunoihin samanlaiset sentin mittaiset venytykset kuin ikkunoihin.

3. minuutti
Seuraavaksi teemme oveen yksinkertaisen kahvan. Ota kuvakulma oven oikeaan reunaan. Piirrä oven halkaisevasta apuviivasta ylöspäin uusi apuviiva ikkunan alareunan tasolle eli viisi senttiä ylöspäin. Piirrä myös pystysuora apuviiva ikkunaa ja alasyvennystä sivuavasta apuviivasta oikealle. Piirrä ympyrä, jonka keskipiste on näiden kahden apuviivan keskikohdassa ja säde kolme senttiä. Tee ympyrästä "kahva"-niminen komponentti.

4. minuutti
Avaa komponentin muokkaustila ja piirrä ympyrän sisälle toinen ympyrä, jonka keskipiste on sama ja säde yksi sentti. Nyt pääsemme käyttämään follow me -työkalua, jonka toimintaa opettelimme edellisessä merkinnässä. Keskelle piirtämämme ympyrä on kahvan profiili ja nyt piirrämme linella reitin. Piirrä ympyrän keskipisteestä kolme senttiä pitkä viiva komponentin sinisen akselin suuntaisesti. Sen jälkeen piirrä edellisen ympyrän päätepisteestä komponentin punaisen akselin suuntaisesti 11 senttiä pitkä viiva.

5. minuutti
Valitse molemmat piirtämäsi viivat ja ota käyttöön follow me. Klikkaa sillä sisempää ympyrää. Olemme saaneet aikaan kahvan. Käännä kahvaan valkoinen puoli ylöspäin klikkaamalla sen pintoja selectillä hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla kontekstivalikosta Reverse Faces. Vedä vielä push/pullilla ulompaa ympyrää puoli senttiä ulospäin. (Kirjoita vetämisen jälkeen 0,5cm.) Kahva on nyt valmis ja voit poistua sen muokkaustilasta. Mikään ei tietenkään estä käyttämästä myös 3d Warehuosen valmiita kahvoja.

6. minuutti
Sitten teemme kahvan alapuolelle lukon virkaa toimittavan lieriön. Piirrä säteeltään kolmesenttinen ympyrä, jonka keskipiste on alasyvennyksen yläreunaa sivuavan apuviivan ja pystysuoran apuviivan leikkauspiste. Vedä sitä push/pullilla ulospäin puoli senttiä.

7. minuutti
Oven, samoin kuin koko talonkin, varsinainen väritys tehdään vasta viimeistelyvaiheessa, mutta hahmottamisen helpottamiseksi voisimme tehdä ikkunoista läpinäkyvät jo nyt. Ota käyttöön paint bucket ja valitse translucent-otsakkeen alta mieleisesi lasitekstuuri. Lopuksi voimme vielä poistaa apuviivat edit-valikon kautta valitsemalle delete guides. Kun poistumme oven muokkaustilasta, voimme poistaa myös komponentin ulkopuoliset apuviivat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti