lauantai 28. tammikuuta 2012

Katot

Hei taas! Sketchup-vinkit tekee paluun pitkän tauon jälkeen. Syy blogin hiljaiseloon viimeisen lähes vuoden aikana on ollut suoraan sanottuna kyllästyminen. Näiden ohjeiden kirjoittelu siinä muodossa kuin ne ovat tähän mennessä ilmestyneet on nimittäin todella hidasta ja työlästä puuhaa. Nyt lähdetään kuitenkin matkaan uudella innolla ja uudella formaatilla, joka paitsi säästää vaivojani, on toivon mukaan myös lukijalle havainnollisempi ja helpompi.


Tästä merkinnästä lähtien en enää liitä merkintöihin kuvia. Sen sijaan merkinnän alusta löytyy aina video, jossa merkinnässä käsiteltävä ohje käydään läpi alusta loppuun. Videon alla on minuutti minuutilta kirjallinen selostus siitä, mitä videossa tapahtuu. Viimeksi tässä blogissa oltiin mallintamassa taloa. Nyt sama työ jatkuu kattojen mallintamisen parissa. Lue siis edelliset merkinnät läpi ja mallinna niiden ohjeiden mukaisesti talon seinät ja lattia. Palaa sitten tähän ohjeeseen, jossa siis mallinnetaan katot.

Suosittelen aina avaamaan alla olevan videon Youtubessa (klikkaa alapalkissa Youtube-painiketta) ja avaamaan sitten videon siellä laajaan muotoon (alapalkissa kokonäyttöpainikkeen vieressä). Tällöin näet videon isokokoisena ja parhaalla mahdollisella kuvanlaadulla. Voit esimerkiksi pitää Youtubea selaimessasi omassa välilehdessään ja blogia omassaan.





1. minuutti Käännetään katselukulma kohti talon toista päätyä ja avataan seinät-ryhmän muokkaustila. Otetaan käyttöön offset-työkalu ja vedetään päätykolmiosta vastine 25 cm kolmion ulkopuolelle. Piirretään vastineeseen videolla näkyvät viivat siten, että piirtämistä ohjaava viiva on vaaleanpunainen. Tällöin pidemmät viivat tulevat yhdensuuntaisiksi vastineen muiden viivojen kanssa ja lyhyemmät 90 asteen kulmaan näiden kanssa. Pyyhitään ylimääräiset viivat videolla esitetyllä tavalla.


2. minuutti Valitaan katon alku kaksoisklikkaamalla sitä ja tehdään siitä komponentti. Annetaan komponentille nimeksi katto1 ja valitaan "Replace selection with component". Otetaan käyttöön move-työkalu ja painetaan Ctrl-näppäintä, jotta saadaan tuotettua kopioita. Vedetään katon alusta kopio vihreän akselin suuntaisesti oikealle. Otetaan katselukulma ylhäältä ja käännetään äsken tehtyä kopiota rotate-työkalun avulla. 90 astetta. Otetaan käyttöön move ja siirretään kopio kiinni talossa olevan ulokkeen päätykolmioon.


3. minuutti Klikataan kopiota hiiren oikealla painikkeella ja valitaan "Make Unique". Tämä komento purkaa linkityksen alkuperäisen kappaleen ja kopion välillä. Tämä tehdään, koska halutaan, etteivät alkuperäiseen kappaleeseen tehtävät muutokset vaikuta kopioon. Huomaat, että Outlinerissa kopion nimi muuttuu muotoon katto1#1. Alkuperäinen ja kopio ovat nyt täysin erillisiä kappaleita.
Käännetään kuvakulma takaisin rakennuksen päätyyn ja mitataan tape measure toolilla räystään pituus. Saadaan tulokseksi noin 51cm.


4. minuutti Käännetään kuvakulma takaisin ja avataan kopioidun komponentin muokkaustila. Vedetään tape measure toolilla apupiste seinästä lähtien katon päädyn reunaa pitkin 51 cm:n päähän. Toistetaan sama toiselle puolelle. Piirretään kynällä viivat päädyn alemmista reunoista ylempiin (piirtämistä ohjaava viiva jälleen vaaleanpunainen). Poistetaan pyyhekumilla ylimääräiset viivat.


5. minuutti Valitaan edit-valikosta "Delete Guides", joka poistaa apupisteet. Poistutaan muokkaustilasta ja otetaan käyttöön move, jolla tuotetaan katon päädystä kopio rakennuksen toiseen ulokkeeseen. Toistetaan tälle kopiolle täsmälleen samat toimenpiteet kuin edellisellekin. Valitaan "Make Unique", vedetään apupisteet 51 cm:n päähän ja piirretään kaksi viivaa. Pyyhitään pois ylimääräiset viivat ja poistetaan apupisteet.


6. minuutti Katso edellinen kohta.


7. minuutti Poistutaan muokkaustilasta ja avataan sen sijaan seinät-ryhmän muokkaustila. Poistetaan eraserilla tarpeettomat viivat päätykolmioista. Valitaan outlineria käyttäen (Ctrl-näppäin pohjassa) kaikki kolme katon päätyä ja muodostetaan niistä oma ryhmänsä. Raahataan ryhmä hiirellä outlinerissa suoraan mallineen nimen alle, jolloin se poistuu seinät-ryhmän alaisuudesta. Annetaan ryhmälle nimeksi "katto".


8. minuutti Avataan seinät-ryhmän sekä katto1-komponentin muokkaustilat. Otetaan käyttöön push/pull ja vedetään katon päätyä niin, että se tulee samalle tasolle rakennuksen vastakkaisen seinän kanssa. Vedetään sitten toista päätyä 35 cm ulospäin.


9. minuutti Toistetaan sama toiselle puolelle kaksoisklikkaamalla. Pyyhitään eraserilla räystäiden alle muodostuneet ylimääräiset viivat pois. Valitaan sitten toinen pienemmistä katoista ja vedetään sitä push/pullilla seinän tasolle ja vedetään 35 cm ulospäin.


10. minuutti Toistetaan sama toiselle katolle. Avataan vielä seinät-ryhmän muokkaustila ja poistetaan ylimääräinen viiva yhdestä päätykolmiosta.


Nyt katot ovat valmiit. Seuraavassa merkinnässä päästäänkin todennäköisesti tekemään talolle ovea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti