sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Seinien nostaminen

Tänään jatkamme edellisessä merkinnässä aloitetun talon mallintamista. Tähän vaiheeseen jäimme viime kerralla:
















Olimme siis mallintaneet talon pohjan.

Talon mallintaminen, vaihe kaksi: ryhmän tekeminen lattiasta

Huom: tästä merkinnästä lähtien käytän tähteä (*) niiden kohtien yhteydessä, jotka on opetettu tämän blogin aiemmissa merkinnöissä.
Pohjasta tulee siis talon lattia. Teemme tämän talon alusta lähtien oikeaoppisesti, ja siksi teemme lattiasta ensin ryhmän*. Valitaan lattia kokonaan kaksoisklikkaamalla sitä. Klikataan sitä sitten hiiren oikealla näppäimellä ja valitaan kohta Make Group.

















Tässä vaiheessa kannattaa avata Outliner-valintaikkuna*, jotta voimme tarkastella koko ajan mallineen rakennetta.















Outlinerissa näkyy tekemämme ryhmä, jonka nimen voisimme muuttaa* lattiaksi.

Talon mallintaminen, vaihe kolme: seinien nostaminen

Nyt pääsemme tekemään seiniä. Vastaan tulee kuitenkin ongelma, sillä emme voi vain avata lattiaryhmän muokkaustilaa* ja nostaa seiniä push/pullilla*, koska silloin seinistäkin tulisi osa lattiaryhmää. Ongelma ratkeaa siten, että piirrämme ryhmän päälle toisen samanlaisen tason, ja käytämme sitä seinien tekemiseen. Piirrä siis pohjan viivat uudelleen kynällä edellisten viivojen päälle avaamatta lattiaryhmän muokkaustilaa. Mitään ei näytä tapahtuvan, mutta todellisuudessa lattian päälle syntyy toinen pinta, joka ei kuulu lattiaryhmään.

Kun olet piirtänyt kaikki viivat ensimmäisten viivojen päälle, piilotamme* tekemämme lattiaryhmään Outlinerilla klikkaamalla ryhmää hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla Hide. Näyttää siltä kuin mitään ei olisi hävinnyt, mutta todellisuudessa lattiaryhmä on hävinnyt näkyvistä ja äsken tekemämme uusi pinta on jäänyt näkyviin.

Pohjassa olevat ulokkeet tulevat olemaan matalampia kuin talon muu osa, ja siksi voimme viivoilla erottaa ne talon muusta osasta. Piirrä siis kuvaan merkityt viivat.
















Meidän ei tarvitse enää työskennellä kaksiulotteisesti*, joten voimme vaihtaa Camera-valikosta valinnan takaisin kohtaan Perspective. Käännetään kuvakulma sopivaksi, ja nostetaan push/pullilla talon suurinta osaa ylöspäin seiniksi. Talosta tulee kaksikerroksinen, joten sopiva korkeus on viisi metriä. Kuvaan merkityt viivat voidaan poistaa pyyhekumilla.


















Talon pienempiä osia voidaan nostaa 2,9 metriä. Kuvaan merkitty viiva voidaan poistaa. Poista vastaava viiva myös talon toisen ulokkeen viereltä.

















Huomaat, että talon pinnat eivät ole väriltään valkoiset, vaan tummemmat. Tämä johtuu siitä, että Sketchupin pinnoissa on kaksi puolta, etupuoli (valkoinen) ja taustapuoli (tumma). Piirtäessämme toista pintaa lattian päälle pintojen taustapuolet ovat kääntyneet etupuoliksi. Voimme kääntää ne takaisin oikeinpäin kolmoisklikkaamalla koko taloa ja sen jälkeen hiiren oikealla painikkeella avautuvasta valikosta Reverse Faces. Tällöin pinnat ovat ulospäin valkoiset ja tummat puolet kääntyvät talon sisälle.

Nyt voimme poistaa* talon kaikista kolmesta osasta yläpinnat. Tämä siksi, että kun teemme kattoja, haluamme saada ne kokonaisuudessaan omaan ryhmäänsä. Nyt näkyvillä pitäisivät olla siis vain talon seinät (lattia on piilotettu ja yläpinnat poistettu).

















Talon mallintaminen, vaihe neljä: ryhmän tekeminen seinistä

Nyt voimme tehdä seinistä oman ryhmänsä. Valitaan koko tuotos kolmoisklikkaamalla sitä ja tehdään siitä sitten ryhmä. Outlinerissa voimme nimetä ryhmän seiniksi.















Sitten voimme palauttaa lattian takaisin näkyviin klikkaamalla lattiaryhmää Outlinerissa ja valitsemalla Unhide.

















Ensi kerralla jatkamme kattojen pariin. Jos tarvitset tarkennusta tai haluat muuten vain antaa palautetta, kommentoi.

2 kommenttia:

  1. Tämä on kyllä todella hyvä blogi. En tiedä luetko kysymyksiä enää, mutta heräsi kysymys, voiko mittoja jälkikäteen korjata esim. näistä matalemmista osista, joista on jo poistettu ne viivat? Kun nostin seiniä, ei korkeusmittaa näkynyt siinä, missä viivjen mittoja pystyi muokkaamaan. Vedin siis ihan ilman tarkkoja mittoja seinät ylös.

    VastaaPoista
  2. En ole aivan varma, mitä tarkoitat, mutta ennen kuin olet poistanut yläpinnat, voit esimerkiksi säätää seinien korkeutta push/pullilla aivan normaalisti.

    Jos yläpinnat on poistettu, voit valita poistetun yläpinnan raamit eli sitä reunustaneet neljä viivaa ja käyttää niihin movea push/pullin tapaan. Movellakin voit työskennellä ihan tarkkojen mittojen kanssa.

    Toivottavasti tästä oli apua. Ellei, kysy vain uudestaan. Vastaan toki.

    VastaaPoista